Sałata z łososiem i truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Teraz są najlepsze. Słodkie, soczyste i pachnące. Można je jeść do wszystkiego i ze wszystkim 😉 Już w roku ubiegłym urzekło mnie połączenie mięsa i truskawek. A dziś poszłam tą drogą dalej i na śniadanie zaserwowałam połączenie mięsa ryby i truskawek. Sałata z wędzonym łososiem, papryką, ogórkiem i truskawkami. Jako dodatek sos miodowo-musztardowy i chleb razowy własnego wypieku. Wspaniały i smaczny początek dnia!

Sałata z łososiem i truskawkami

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 6 liści sałaty karbowanej
  • ½ ogórka zielonego
  • 100 g łososia wędzonego
  • ½ papryki żółtej
  • 20 sztuk truskawek

Sos:

  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę ułożyć na spodzie talerza.
  2. Na sałatę wyłożyć pokrojonego w plasterki ogórka i paprykę pociętą w krążki.
  3. Na wierzch położyć kawałki wędzonego łososia.
  4. Na rybę ułożyć połówki truskawek.
  5. Przygotować sos. Do małego słoiczka włożyć miód, wlać wodę, olej i musztardę. Zakręcić i wytrząsnąć do połączenia składników. 
  6. Na talerzu polać sałatę sosem.
  7. Podawać z razowym pieczywem – najlepiej własnego wypieku.

Dodaj komentarz