Sernik na zimno bardzo truskawkowy

W mojej kuchni często sięgam po masy serowo-owocowe zestalane na zimno. Mam wrażenie, że takie ciasto nigdy się nie nudzi. Poza faktem, że to jednak słodycz, to myślę, że w najzdrowszej postaci. W porcji ciasta serowego z musem owocowym mamy pokaźną ilość białka z sera i błonnika z owoców. to znacznie bardziej wartościowy produkt, niż jogurt owocowy, w którym zwykle wsadu natury mamy ilości śladowe. W takim serniku ilość owoców całkiem konkretna, a cukru znacznie mniej. Taki prosty i zdrowy deser dla małych i dużych. Wersja truskawkowa pewnie ostatnia w tym sezonie 😊

Sernik na zimno bardzo truskawkowy

(tortownica średnicy 23 cm)

Składniki:

– 500 g świeżych truskawek

– 1 galaretka truskawkowa + 1 szklanka wrzącej wody

– 2 czubate łyżki żelatyny

– 1 kg sera sernikowego z wiaderka

– 150 g jogurtu naturalnego

– 2 łyżki cukru kryształu (chyba, że lubicie słodsze ciasto)

– 1 galaretka truskawkowa + 2 szklanki wrzącej wody

– kilka truskawek – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki opłukać ciepłą wodą na sicie. Osączyć z wody. Oszypułkować. Rozdrobnić blenderem na jednolity mus.
  2. Galaretkę truskawkową i żelatynę rozprowadzić w 1 szklance wody. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Galaretkę truskawkową (na wierzch) rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić.
  4. Ser i jogurt przełożyć do miski. Dosypać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać zblendowany mus owocowy i wymieszać. Następnie wlać schłodzoną galaretkę z żelatyną. Wymieszać.
  5. Masę wylać do tortownicy. Na wierzchu udekorować plastrami truskawek. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.
  6. Na zastygniętą masę z ułożonymi owocami wylać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić do zestalenia do lodówki.
  7. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz