W mojej kuchni często sięgam po masy serowo-owocowe zestalane na zimno. Mam wrażenie, że takie ciasto nigdy się nie nudzi. Poza faktem, że to jednak słodycz, to myślę, że w najzdrowszej postaci. W porcji ciasta serowego z musem owocowym mamy pokaźną ilość białka z sera i błonnika z owoców. to znacznie bardziej wartościowy produkt, niż jogurt owocowy, w którym zwykle wsadu natury mamy ilości śladowe. W takim serniku ilość owoców całkiem konkretna, a cukru znacznie mniej. Taki prosty i zdrowy deser dla małych i dużych. Wersja truskawkowa pewnie ostatnia w tym sezonie 😊
Sernik na zimno bardzo truskawkowy
(tortownica średnicy 23 cm)
Składniki:
– 500 g świeżych truskawek
– 1 galaretka truskawkowa + 1 szklanka wrzącej wody
– 2 czubate łyżki żelatyny
– 1 kg sera sernikowego z wiaderka
– 150 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżki cukru kryształu (chyba, że lubicie słodsze ciasto)
– 1 galaretka truskawkowa + 2 szklanki wrzącej wody
– kilka truskawek – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Truskawki opłukać ciepłą wodą na sicie. Osączyć z wody. Oszypułkować. Rozdrobnić blenderem na jednolity mus.
- Galaretkę truskawkową i żelatynę rozprowadzić w 1 szklance wody. Odstawić do ostygnięcia.
- Galaretkę truskawkową (na wierzch) rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić.
- Ser i jogurt przełożyć do miski. Dosypać cukier i miksować do rozpuszczenia. Dodać zblendowany mus owocowy i wymieszać. Następnie wlać schłodzoną galaretkę z żelatyną. Wymieszać.
- Masę wylać do tortownicy. Na wierzchu udekorować plastrami truskawek. Odstawić do zastygnięcia do lodówki.
- Na zastygniętą masę z ułożonymi owocami wylać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić do zestalenia do lodówki.
- Przechowywać w lodówce.