W ogrodzie pojawiają się pierwsze maliny. Zaczyna się czas nurkowania w krzakach. Od teraz przez dwa miesiące będę wyglądała jak po nieustannej zabawie z małym kociakiem – podrapana po łokcie. Wczoraj ruszyłam z kubeczkiem nie tylko w maliny, ale i w porzeczki czerwone. A że Mama dostarczyła białek, to wieczór zakończył się wypiekiem ciasta. U mnie jakoś tak jest, że dzień bez użycia piekarnika, to dzień stracony. Z przekonaniem mogę stwierdzić, że piekarnik to najważniejsze urządzenie w moim domu. Żadnego innego sprzętu gospodarstwa domowego nie poddaję takiej eksploatacji. Z uciechą dla najbliższych i znajomych 😉
Pianka z malinami i porzeczkami
(blaszka 28 cm na 24 cm)
Kruszonka owsiana
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (150 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych (225 g)
- ¾ szklanki cukru (130 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki masła (100 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (200 g)
Pianka z białek
Składniki:
- 8 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (180 g)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
- ½ szklanki oleju słonecznikowego (80 g)
- ½ aromatu śmietankowego
Ponadto:
- 300 g świeżych malin
- 200 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki suche. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz jogurt naturalny. Składniki wymieszać ze sobą tworząc sypką kruszonkę.
- 2/3 kruszonki wysypać na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec spód 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.
- Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy będą ubite zacząć dodawać porcjami cukier. Cały czas miksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
- Na podpieczony, zimny spód z kruszonki wyłożyć ubitą pianę z białek. Wyrównać i ułożyć owoce. Lekko je wcisnąć w piankę. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kruszonki owsianej.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez ok. 35 minut. Do złotobrązowego koloru kruszonki.
- Wystudzić na kratce, choć przyznam, że ciepłe smakuje wybornie.