Wyrosły mi w ogrodzie cukinie wysiewane własnoręcznie z nasion. Chodzę przy nich i doglądam z troską, bo wzeszły mi jedynie 4 sztuki. Zrywam malutkie i zjadam krojone w plasterki, niczym ogórki. Przeoczyłam jedną sztukę i osiągnęła rozmiar, który średnio nadaje się na kanapki. Ma już wewnątrz watowaty miąższ i pestki. Tak patrzyłam na ten okaz i zastanawiałam się, co z nim począć. Wpadł mi pomysł ciasta czekoladowego. Poczytałam, poszukałam i stworzyłam swoją wersję tego wypieku. Nie mogłyśmy się z Amelką doczekać smaku i degustowałyśmy jeszcze ciepłe ciasto. Niemalże jednocześnie odnotowałyśmy stan zdziwienia z powodu niezwykłości tego wypieku. Otóż, ciasto ma konsystencję i smak trufli czekoladowych. Nie ciasta, ale cukierków czekoladowych. Jest miękkie, zwarte, a jednocześnie ciągliwe. Jak czekoladka z nadzieniem czekoladowym. Z delikatnym tłem pomarańczy i rumu. Doskonałe i pyszne, a przy tym nie tak kaloryczne, jak tradycyjne cukierki czekoladowe. Do niedzielnej kawy – idealne 😊
Czekoladowe ciasto z cukinią
(tortownica średnicy 25 cm)
Składniki:
- ok. 1 kg świeżej cukinii (800 g odciśniętej cukinii – 2 szklanki)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru (150 g)
- ½ szklanki oleju roślinnego (100 g)
- ½ szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (125 g)
- ½ zapachu pomarańczowego
- ½ zapachu rumowego
- 3 szklanki mąki (400 g)
- ½ szklanki gorzkiego kakao (33g )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Odcedzić na sicie. Dobrze odcisnąć.
- W misce mikserem ubić jajka z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodać olej. Do ubitego dodać kefir lub jogurt oraz aromaty. Zmiksować.
- W misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Składniki suche dodać do ubitej masy jajecznej. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać odciśniętą cukinię. Wymieszać dokładnie.
- Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 45 minut. Po tym czasie temperaturę wyłączyć, a ciasto zostawić w piekarniku jeszcze na 10 minut.
- Wystudzić na kratce.