Czekoladowe ciasto z cukinią

Wyrosły mi w ogrodzie cukinie wysiewane własnoręcznie z nasion. Chodzę przy nich i doglądam z troską, bo wzeszły mi jedynie 4 sztuki. Zrywam malutkie i zjadam krojone w plasterki, niczym ogórki. Przeoczyłam jedną sztukę i osiągnęła rozmiar, który średnio nadaje się na kanapki. Ma już wewnątrz watowaty miąższ i pestki. Tak patrzyłam na ten okaz i zastanawiałam się, co z nim począć. Wpadł mi pomysł ciasta czekoladowego. Poczytałam, poszukałam i stworzyłam swoją wersję tego wypieku. Nie mogłyśmy się z Amelką doczekać smaku i degustowałyśmy jeszcze ciepłe ciasto. Niemalże jednocześnie odnotowałyśmy stan zdziwienia z powodu niezwykłości tego wypieku. Otóż, ciasto ma konsystencję i smak trufli czekoladowych. Nie ciasta, ale cukierków czekoladowych. Jest miękkie, zwarte, a jednocześnie ciągliwe. Jak czekoladka z nadzieniem czekoladowym. Z delikatnym tłem pomarańczy i rumu. Doskonałe i pyszne, a przy tym nie tak kaloryczne, jak tradycyjne cukierki czekoladowe. Do niedzielnej kawy – idealne 😊 

Czekoladowe ciasto z cukinią

(tortownica średnicy 25 cm)

Składniki:

  • ok. 1 kg świeżej cukinii (800 g odciśniętej cukinii – 2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • ½ szklanki oleju roślinnego (100 g)
  • ½ szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (125 g)
  • ½ zapachu pomarańczowego
  • ½ zapachu rumowego
  • 3 szklanki mąki (400 g)
  • ½ szklanki gorzkiego kakao (33g )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Odcedzić na sicie. Dobrze odcisnąć.
  2. W misce mikserem ubić jajka z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodać olej. Do ubitego dodać kefir lub jogurt oraz aromaty. Zmiksować.
  3. W misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Składniki suche dodać do ubitej masy jajecznej. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać odciśniętą cukinię. Wymieszać dokładnie.
  4. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 45 minut. Po tym czasie temperaturę wyłączyć, a ciasto zostawić w piekarniku jeszcze na 10 minut.
  6. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz