Jajo sadzone na warzywach

Czas obiadu, a tu zupełny brak pomysłu i – co gorsze – apetytu… Coś zjeść trzeba. Najlepiej, żeby było jednak zdrowo i pożywnie. Smacznie i kolorowo. Rozejrzałam się po kuchni. Najwięcej kolorów mają warzywa. Zatem na patelnię powędrowały plastry cukinii, papryki żółtej i czerwonej, paski polędwicy sopockiej i jaja. Na wierzch natka pietruszki. I mam jajko sadzone w dość nietypowy sposób, bo na warzywach. Dodatek węglowodanowy w postaci mojego chleba razowego z ziarnami. Porcja zdecydowanie przerosła aktualne możliwości konsumpcyjne i pojemnościowe mego organizmu. Ale polecam Wam to bardzo fajne i szybkie w przygotowaniu danie. Trochę „coś z niczego”, ale posiłek jak najbardziej wartościowy.

Jajo sadzone na warzywach

(porcja dla 1 osoby)

Składniki:

  • 2 jaja
  • 6 plastrów młodej cukinii (100 g)
  • 4 plastry papryki czerwonej (50 g)
  • 4 plastry papryki żółtej (50 g)
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej (44 g)
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć i nie obierać. Pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Ułożyć na dnie patelni. Przykryć pokrywką i postawić na niewielkim ogniu.
  2. Paprykę pociąć w plastry grubości ok. 0,5 cm. Ułożyć na cukinii i trzymać wciąż na małym ogniu.
  3. Polędwicę pociąć w cienkie paseczki. Dołożyć do warzyw.
  4. Delikatnie wbić 2 jaja. Zamknąć pokrywką i jeszcze 2-3 minuty trzymać na gazie. Najlepiej do momentu ścięcia się żółtek.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
  6. Podawać z razowym pieczywem.

Dodaj komentarz