Ciasteczka owsiane z bananami

Minęło 40 dni nieusprawiedliwionej nieobecności… Czas wcale nie okazuje się sprzymierzeńcem… ☹

Po wygórowanych lotach kulinarnych doznań czas zejść na ziemię. Sięgam po coś trywialnego. Na poprawę nastroju – najprostsza wersja owsianej przekąski. Tym razem ciasteczka zbożowe zupełnie bez cukru. Jedyna w nich słodycz pochodzi z bananów. Nie wyobrażałam sobie, że mogą być tak smaczne. Mają w sobie wszystko to, co lubię: płatki, banana, ziarno, kakao i orzechy włoskie. Pachną cynamonem i mlekiem w proszku. Dla mnie idealnie zbalansowana słodkość. Minimum pracy przy maksimum satysfakcji. Dodam nieskromnie, że ciasteczka wzbudziły nie tylko mój zachwyt.

Ciasteczka owsiane z bananami

(porcja na 20 ciasteczek)

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (10 łyżek stołowych = 100 g)
  • 1 szklanka otrąb pszennych (50 g)
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 3 banany (300 g)
  • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (50 g)
  • 3 łyżki stołowe mleka w proszku (30 g)
  • ½ szklanki pestek dyni (50 g)
  • ½ szklanki pestek słonecznika (50 g)
  • ½ szklanki nasion siemienia lnianego (50 g)
  • 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych (25 g)
  • 30 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 czubate łyżki stołowe kakao (20 g)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Płatki i otręby zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut do napęcznienia i zmięknięcia.
  2. Dodać sól, jaja i pokrojone w kostkę banany. Wymieszać i dodać jogurt, mleko w proszku, ziarna, wiórki, pokruszone orzechy włoskie, sodę, kakao i cynamon. Wszystko wymieszać. Masa powinna być na tyle kleista, aby dało się formować ciasteczka.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Wykładać porcje ciasta łyżką stołową. Czubata łyżka masy to jedno ciastko. Lekko spłaszczyć.
  5. Ciasteczka piec w 190 stopniach Celsjusza, przez około 20 minut. Najlepiej delikatnie podwadzić widelcem ciastko pod koniec pieczenia i gdy spód zapieczony, piekarnik wyłączyć.

Dodaj komentarz