Kotlety szarpane z cukinią to danie, którego pomysłodawczynią od początku do końca jest Amelka. Szczerze mówiąc nie miałam pomysłu, co począć z filetem w misce, a dziecko rzuciło od niechcenia:
– Mamo, zrobimy kotleciki szarpane z warzywami. Pokroimy cukinię, cebulę, co jeszcze mamy w lodówce?
Odpowiadam, że kolorową paprykę. Amelka:
– I dorzucimy jeszcze sera żółtego, żeby było kaloryczniej. Bo obie spadamy z wagi.
I tak oto powstał pomysł na kotleciki. Ja zajęłam się posłusznie wykonaniem. Stwierdzając w duchu, że w roli siły roboczej mi całkiem wygodnie 😉 Warzywa w kostkę, masa połączona jajkiem i serem. Porcje smażone na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. W kuchni zapachniało ślicznie. A kolorowe kotleciki ucieszyły nasze oczy. Olek zbiegł do nas zwabiony apetyczną wonią i popatrzył na patelnię. Podsumował lapidarnie: ładne. Ale nie skosztował, bo za dużo warzyw. Na szczęście były jeszcze pieczone ziemniaki, do tego jajko sadzone, kefir i ogórki z ogrodu. Dla każdego coś dobrego. Obiad zaliczony. Możemy przejść do deseru 😊
Kotlety szarpane z cukinią
(16 sztuk)
Składniki:
– 600 g mięsa z fileta kurczaka
– 1 młoda cukinia (200 g)
– 2 cebule (140 g)
– 1 czerwona papryka (150 g)
– 70 g sera żółtego
– 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej (50 g)
– 1 jajko
– sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na suchej patelni. Wystudzić.
- Cukinię umyć (nie obierać), pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć i również pokroić w kostkę. Najlepiej, aby kostka mięsa i warzyw była podobnego rozmiaru, np. 0,5 centymetra.
- Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na drobnych oczkach.
- Wszystkie warzywa przełożyć do miski z mięsem. Dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną, jajo i tarty ser. Wymieszać.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje masy w ilości ok. 1 łyżki stołowej. Smażyć z obu stron do wyraźnego zrumienienia.