Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Wczoraj zostałam zapytana, czy nadal piekę chleb. Targnęło mną wewnętrzne oburzenie. Odpowiedziałam poruszona dogłębnie:

– Oczywiście, że tak! Co to za pytanie w ogóle?! Jak bym mogła nie piec?! Co bym wtedy jadła?! Dla mnie dzień bez pieczenia chleb, to dzień stracony…

Poczułam, że właśnie gdzieś tutaj leżą moje podstawy przekonań. Zupełnie przez przypadek rozmówca poruszył we mnie to, co tylko moje. Własne. Ugruntowane. To dla mnie niezwykle ważne zwłaszcza teraz, gdy buduję się na nowo. Odszukuję w sobie to, co niezależne. Tylko moje. Niczym feniks z popiołów stwarzam siebie od podstaw. Już sama. Inna… Ale na pewno kulinarnie niezwykle zaangażowana. To we mnie zostaje i przechodzi do nowej rzeczywistości. Jeśli czytacie, to mi towarzyszycie. Dziękuję, że jesteście ❤️

Wracam do tematu pieczywa. Kolejny rok mija, a ja chleb razowy na zakwasie, chleb drożdżowy, chleb gryczany, bułki, grahamki, bagietki, chałki, bułeczki maślane, rogaliki, pity, bułki do hamburgerów, piekę sama. Smak pieczywa domowego wciąż pozostaje dla mnie ideałem. I póki co, żadne piekarnie go nie dościgają. A skoro jesteśmy przy pieczywie, to nieśmiało powiem, że zaczynają się u mnie pojawiać nowe kulinarne wyzwania. Powoli zaczynam planować i znowu cieszyć się gotowaniem. Przymierzam się teraz do włoskiej Focaccii, bo bardzo mi taki rodzaj przekąski chlebowej odpowiada. Już mogę się doczekać smacznych efektów. Tęskniłam za tym uczuciem bardzo. Moja mała, ale jakże wielka RADOŚĆ!    

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

(forma o wymiarach 30 cm na 32 cm)

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu pszczelego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 pszennej typ 500
  • 200 mąki pszennej razowej typ 2000
  • 150 mąki razowej żytniej typ 1850
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 20 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszać z wodą, dodać cukier i łyżkę mąki – wymieszać. Zostawić rozczyn do wyrośnięcia. Poczekać aż drożdże podwoją objętość (około 10 minut).
  2. Gdy rozczyn wyrośnie dodać miód i sól. Następnie dodać wymieszane ze sobą mąki oraz otręby. Wymieszać. Następnie dodać siemię, sezam, słonecznik, dynię oraz rodzynki.
  3. Zagnieść ciasto i wyrobić. Można użyć automatu do wyrabiania ciasta chlebowego lub miksera z widełkami.
  4. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Odczekać aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie je przebić pięścią, żeby wypompować nadmiar powietrza.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wyrównać powierzchnię wilgotną łyżką. Najlepiej maczać łyżkę w wodzie, wówczas ciasto się nie klei.
  6. Piekarnik rozgrzać do 50 stopni Celsjusza. Wstawić blaszkę z chlebem na około 20 minut. Chleb gotowy do pieczenia, gdy powinno podwoić swoją objętość.
  7. Po tym czasie blaszkę wyjąć delikatnie, aby chleb nie opadł. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wstawić chleb na środkową, żebrowaną blachę piekarnika. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni Celsjusza i piec jeszcze 40 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć chleb, zdjąć papier, a bochenek odłożyć na kratkę, aby odparował.

Dodaj komentarz