Kolejny ciepły dzień. A nawet bardzo ciepły. Apetyt spada, a jeść trzeba. Najlepiej zdrowo i pełnowartościowo. Przyznam, że mnie też już trudno siadać do obiadu, który jest ciepły. Dlatego dziś wersja obiadu na chłodno. W postaci sałatki. Mamy tu wszystko: i białko z mięsa indyka, i węglowodany z kaszy kuskus, i porcję warzyw, czyli zastrzyk witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Prawidłowo zbilansowany posiłek. A przy tym lekki i cytrynowo orzeźwiający. Ocena Amelki – po prostu pycha! 😊
Sałatka z kaszą kuskus i warzywami
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus
- ¾ szklanki wrzątku (160 ml)
- 200 g mięsa indyka
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 200 g młodej cukinii
- ½ strąka papryki czerwonej (160 g)
- 20 g cebuli czerwonej
- 6 sztuk oliwek czarnych
- 5 pomidorków koktajlowych czerwonych i 5 żółtych
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszka – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem. Odstawić do napęcznienia i wystudzenia.
- Mięso z indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju z suszonych pomidorów. Wystudzić.
- Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą.
- Oliwki osączyć i pokroić w plasterki.
- Pomidorki pokroić na połówki.
- Do miski przełożyć kaszę, dodać mięso, warzywa, kapary.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki.