Sałatka z kaszą kuskus i warzywami

Kolejny ciepły dzień. A nawet bardzo ciepły. Apetyt spada, a jeść trzeba. Najlepiej zdrowo i pełnowartościowo. Przyznam, że mnie też już trudno siadać do obiadu, który jest ciepły. Dlatego dziś wersja obiadu na chłodno. W postaci sałatki. Mamy tu wszystko: i białko z mięsa indyka, i węglowodany z kaszy kuskus, i porcję warzyw, czyli zastrzyk witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Prawidłowo zbilansowany posiłek. A przy tym lekki i cytrynowo orzeźwiający. Ocena Amelki – po prostu pycha! 😊

Sałatka z kaszą kuskus i warzywami

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus
  • ¾ szklanki wrzątku (160 ml)
  • 200 g mięsa indyka
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 200 g młodej cukinii
  • ½ strąka papryki czerwonej (160 g)
  • 20 g cebuli czerwonej
  • 6 sztuk oliwek czarnych
  • 5 pomidorków koktajlowych czerwonych i 5 żółtych
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszka – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem. Odstawić do napęcznienia i wystudzenia.
  2. Mięso z indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju z suszonych pomidorów. Wystudzić.
  3. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą.
  5. Oliwki osączyć i pokroić w plasterki.
  6. Pomidorki pokroić na połówki.
  7. Do miski przełożyć kaszę, dodać mięso, warzywa, kapary.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz