Po daniach wytrawnych czas na coś słodkiego. Tym razem tarta z borówkami. Pieczona w formie prostokątnej, bo forma z tary wydaje się być dla nas za mała. Ciasto za szybko się kończy 😉 Wersja na chrupiącym spodzie z płatków owsianych, z kakao. Z moim ulubionym kremem z budyniowo-serowym, w którym zatopione owoce borówek i malin. Mogłabym to ciasto jeść i jeść… To smak, który się nie nudzi.
Tarta z borówkami
(forma 28 cm na 24 cm)
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (200 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (200 g)
- szklanka mąki tortowej (140 g)
- 6 łyżek cukru (100 g)
- 2 łyżki kakao (20 g)
- ½ kostki masła (100 g)
Krem budyniowo-serowy
Składniki:
- 3 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
- 3 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 l mleka
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru (50 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykończenie wierzchu
Składniki:
- 500 g borówek
- 50 g malin
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalać jogurtem. Odstawić na 10 minut do spęcznienia. Dodać mąkę, cukier, kakao i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Wyłożyć je na formę do tarty wyścieloną papierem do pieczenia. Można nakłuć widelcem. Zapiec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić.
- Przygotować krem. Do garnka wlać mleko i zagotować. Mąki rozmieszać w kubku z odrobiną mleka. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka porcjami wkładać wystudzony budyń, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodać sok z cytryny. Zmiksować.
- Na wystudzony spód wyłożyć krem. Na kremie ułożyć owoce. Lekko docisnąć. Zalać wystudzoną, uprzednio rozpuszczoną we wrzątku galaretką cytrynową.
- Odstawić do zestalenia. Przechowywać w lodówce.