Jakoś tak wyszło, że skończył mi się chleb razowy. A ponieważ jem go bez przerwy, to potrzebowałam odmiany w smaku pieczywa. Szybki pomysł na bułki razowe. Żeby były bogatsze w składniki odżywcze, to dodałam do nich ser biały chudy. I tak oto późnym wieczorem, przygotowałam sobie pieczywo na dzisiejsze śniadanie niedzielne. Spokojne, tarasowe. Pożywne, bo przed zajęciami Pilates. Ruszam aktywnie w nowy dzień 😊 Dobrej niedzieli Wam życzę!
Bułki razowe z twarogiem
(13 sztuk)
Składniki:
- 14 g drożdży
- ¾ szklanki wody (150 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 160 g sera białego chudego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 szklanka mąki żytniej typ 1850 (100g)
- 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 (160 g)
- ½ szklanki mąki pszennej typ 500 (50g)
Sposób przygotowania:
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, cukier. Dodać łyżkę mąki. Rozmieszać i przykryć talerzykiem. Odstawić do momentu aż rozczyn podwoi objętość, czyli na około 10 minut.
- Ser rozdrobnić widelcem i dodać do wyrośniętego rozczynu. Wbić jajko, dodać sól, nasiona i mąki. Zarobić ciasto.
- Przykryć ściereczką i zostawiać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto przerobić, podzielić na 13 części i formować kulki.
- Formując bułeczkę każdorazowo dłonie posmarować olejem lub wodą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do dłoni.
- Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić, aby troszkę wyrosły. Gdy się ruszą wstawić nagrzanego piekarnika do temperatury 100 stopni Celsjusza. Podkręcić temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 20 minut – w zależności od piekarnika. Bułeczki upieczone, gdy ich skórka jest apetycznie rumiana.
- Można je zostawić do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.