Bułeczki z serem i żurawiną

Bułeczki z serem i żurawiną to idealna wersja pieczywa dla tych, którzy nie mają czasu. Nie ma tu potrzeby czekania na wzrost ciasta, bo spulchniaczem użytym do pieczenia jest proszek do pieczenia. Ciasto się zarabia łyżką, formuje i piecze od razu. Cały proces trwa 25 minut, z czego 20 minut to czas pieczenia. Bułeczka malutka i lekko słodka. Świetny dodatek do śniadania, czy sałatki w pracy. 

Bułeczki z serem i żurawiną

(5 sztuk)

Składniki:

  • 120 g sera białego chudego
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 6 łyżek otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa suszonej żurawiny (15 g)

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozetrzeć widelcem w misce. Dodać jajko, sól i wymieszać. Dosypać otręby i proszek do pieczenia i żurawinę. Dobrze wymieszać.
  2. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formować kulkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut.
  4. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz