I kolejna prosta sałatka. Jej podstawę stanowią 3 składniki: makaron, szynka wędzona i ser feta. Może być też w wersji bezglutenowej, jeśli użyjecie makaronu kukurydzianego. Takie zestawienie może być fajnym pomysłem na lunch w pracy, albo drugie śniadanie w szkole. Bo czas najwyższy zacząć obmyślać edukacyjne zestawy śniadaniowe, powiada moja córka. 1 września coraz bliżej i bliżej 😊
Sałatka z makaronem i szynką
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 200 g makaronu (w wersji bezglutenowej makaron kukurydziany)
– 100 g szynki wędzonej
– 100 g sera feta typu light
– 100 g jogurtu naturalnego
– czosnek suszony, sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
- Szynkę oraz ser feta pokroić w kostkę.
- Wymieszać makaron z szynką i serem
- Z jogurtu i przypraw przygotować sos. Gotowym sosem polać składniki. Wymieszać.