Sałatka z makaronem i szynką

I kolejna prosta sałatka. Jej podstawę stanowią 3 składniki: makaron, szynka wędzona i ser feta. Może być też w wersji bezglutenowej, jeśli użyjecie makaronu kukurydzianego. Takie zestawienie może być fajnym pomysłem na lunch w pracy, albo drugie śniadanie w szkole. Bo czas najwyższy zacząć obmyślać edukacyjne zestawy śniadaniowe, powiada moja córka. 1 września coraz bliżej i bliżej 😊

Sałatka z makaronem i szynką

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 200 g makaronu (w wersji bezglutenowej makaron kukurydziany)

– 100 g szynki wędzonej

– 100 g sera feta typu light

– 100 g jogurtu naturalnego

– czosnek suszony, sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Szynkę oraz ser feta pokroić w kostkę.
  3. Wymieszać makaron z szynką i serem  
  4. Z jogurtu i przypraw przygotować sos. Gotowym sosem polać składniki. Wymieszać.

Dodaj komentarz