Jest weekend, więc musi być jakiś słodki przysmak. Najlepiej z pysznym kremem. I miękkim ciastem, bo moi rodzice nie przepadają za chrupiącymi spodami z ciasta kruchego. Mówią, że są zbyt twarde. Dlatego postanowiłam zrobić coś nowego. Połączyłam ciasto marchewkowe z moim ulubionym kremem budyniowym z mascarpone. Oczywiście z dodatkiem malin, bo tych ci u mnie dostatek 😊
Ciasto marchwiowe z kremem budyniowo-serowym
(forma 28 cm na 24 cm)
Ciasto
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/2 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 łyżki stołowe ziarna słonecznika
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju
- 4 duże sztuki marchewki (450 g)
Krem budyniowo-serowy
Składniki:
- 3 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
- 3 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 l mleka
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru (50 g)
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykończenie wierzchu
Składniki:
- 350 g malin
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąki, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól i ziarno słonecznika. Wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok. Masy marchwiowej powinny być 2, ugniecione szklanki.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać. Masa wciąż będzie gęsta i tak ma być.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.
- Przygotować krem. Do garnka wlać mleko i zagotować. Mąki rozmieszać w kubku z odrobiną mleka. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka porcjami wkładać wystudzony budyń, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodać sok z cytryny. Zmiksować.
- Na wystudzony spód wyłożyć krem. Na kremie ułożyć owoce. Lekko docisnąć. Zalać wystudzoną, uprzednio rozpuszczoną we wrzątku galaretką cytrynową.
- Odstawić do zestalenia. Przechowywać w lodówce.