Jesienny koktajl z tego, co zerwałam z krzaczków w swoim w ogrodzie. Zmiksowałam maliny, jeżyny i borówki. Powstał pyszny, gęsty i niezwykle aromatyczny deser. Pomysł mi podsunął Olek, który prawie codziennie blenduje sobie maliny z kostkami lodu, tworząc – niezwykle modne w dzisiejszej kuchni – smoothie. Oczywiście każdorazowo sięga po rurkę i radośnie wciąga lodowaty mus. Mnie jakoś ostre i zimne kawałki lodu nie pasują, więc dodałam sobie jogurt, siemię lniane i płatki owsiane. W słomkę też się wyposażyłam i degustowałam na tarasie z pięknego słoika, który dostałam od córki. W promieniach cieplutkiego porannego słońca. Zaczyna się 82 dzień pustki…
Koktajl z ogrodu
(porcja dla 3 osób)
Składniki:
- 150 g malin
- 150 g jeżyn
- 150 g borówek amerykańskich
- 450 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
- Owoce umyć na sicie pod bieżącą wodą.
- Do dzbanka blendera przełożyć owoce, jogurt, siemię i płatki owsiane.
- Wszystkie składniki zblendować.
- Koktajl podawać schłodzony, w szklankach ze słomką. Ja piłam w towarzystwie czarnej kotki 🙂