Pizza jest stałym daniem w mojej kuchni. Zwykle stanowi obiad weekendowy, kiedy wszyscy możemy zasiąść do stołu o tej samej porze. Zawsze uwielbiałam wspólne posiłki. Gwarne rozmowy. Żarty i śmiech. Towarzystwo kotów. Teraz mamy inaczej. Doszły nam jeszcze wspomnienia… Ale tak jakoś od słowa do słowa, przy niedzielnym śniadaniu pojawiła się w dzieciach potrzeba nowości. Ja podchwyciłam wątek i powstał ambitny plan unowocześnienia pizzy. Kiedyś słyszałam od Przyjaciela o pomyśle na spód do pizzy z… kalafiora. Tak, tak nie z ciasta drożdżowego, ale z kalafiora. Kilkadziesiąt minut w kuchni i mamy to! Przedsięwzięcie zrealizowaliśmy z sukcesem. Przygoda kulinarna niesamowita. Smak, według mnie, raczej trochę jak zapiekanki w stylu kartoflaka, a nie pizzy. Ale wyszło fajnie, inaczej, a każdy kombinował ze swoimi dodatkami 😊
Pizza na kalafiorowym spodzie
(2 sztuki średnicy 15 cm)
Składniki:
- 1 średni kalafior (ok. 800 g)
- pół łyżki stołowej cukru
- pół łyżki stołowej soli
- 2 jajka
- 40 g sera parmezan
- 3 łyżki otrąb pszennych (20 g)
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego
- 100 g chudej szynki
- 50 g sera typu parmezan
- 10 oliwek czarnych
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem i solą. Odsączyć na sicie i wystudzić. Zgnieść widelcem lub zblendować blenderem na miazgę. Dodać jajka. Wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do masy kalafiorowej.
- Następnie do całości dodać otręby, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, bazylię, czerwona paprykę, oregano. Składniki wymieszać.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić połowę ciasta kalafiorowego. Jeśli pieczecie w blaszce pojedynczej i większej, użyjcie całości masy.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podpieczone ciasto wyjąć, chwilę przestudzić i posmarować koncentratem pomidorowym.
- Na pizzę wyłożyć ser w kawałkach i pokrojoną w plastry szynkę. Na wierzch położyć połówki oliwek.
- Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.