Pizza na kalafiorowym spodzie

Pizza jest stałym daniem w mojej kuchni. Zwykle stanowi obiad weekendowy, kiedy wszyscy możemy zasiąść do stołu o tej samej porze. Zawsze uwielbiałam wspólne posiłki. Gwarne rozmowy. Żarty i śmiech. Towarzystwo kotów. Teraz mamy inaczej. Doszły nam jeszcze wspomnienia… Ale tak jakoś od słowa do słowa, przy niedzielnym śniadaniu pojawiła się w dzieciach potrzeba nowości. Ja podchwyciłam wątek i powstał ambitny plan unowocześnienia pizzy. Kiedyś słyszałam od Przyjaciela o pomyśle na spód do pizzy z… kalafiora. Tak, tak nie z ciasta drożdżowego, ale z kalafiora. Kilkadziesiąt minut w kuchni i mamy to! Przedsięwzięcie zrealizowaliśmy z sukcesem. Przygoda kulinarna niesamowita. Smak, według mnie, raczej trochę jak zapiekanki w stylu kartoflaka, a nie pizzy. Ale wyszło fajnie, inaczej, a każdy kombinował ze swoimi dodatkami 😊

Pizza na kalafiorowym spodzie

(2 sztuki średnicy 15 cm)

Składniki:

  • 1 średni kalafior (ok. 800 g)
  • pół łyżki stołowej cukru
  • pół łyżki stołowej soli
  • 2 jajka
  • 40 g sera parmezan
  • 3 łyżki otrąb pszennych (20 g)
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • 100 g chudej szynki
  • 50 g sera typu parmezan
  • 10 oliwek czarnych

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem i solą. Odsączyć na sicie i wystudzić. Zgnieść widelcem lub zblendować blenderem na miazgę. Dodać jajka. Wymieszać.
  2. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do masy kalafiorowej.
  3. Następnie do całości dodać otręby, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz, bazylię, czerwona paprykę, oregano. Składniki wymieszać.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić połowę ciasta kalafiorowego. Jeśli pieczecie w blaszce pojedynczej i większej, użyjcie całości masy.
  5. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.     
  6. Podpieczone ciasto wyjąć, chwilę przestudzić i posmarować koncentratem pomidorowym.
  7. Na pizzę wyłożyć ser w kawałkach i pokrojoną w plastry szynkę. Na wierzch położyć połówki oliwek.
  8. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz