FIT krem czekoladowy

Przygotowałam na deser pyszny FIT krem czekoladowy. Nigdy bym nie pomyślała, że z bananów, kaszy, awokado, kakao i miodu można uzyskać tak smarowną konsystencję i super smak. Po schłodzeniu masa jeszcze tężeje i nabiera piankowatego charakteru. Nazwałam krem czekoladowy FIT, bo wg mnie nie ma już zdrowszej wersji czegoś, co łudząco przypomina w smaku znane z reklam telewizyjnych kremy czekoladowe ze słoika, którymi rodzice smarują dzieciom poranne kanapki, a dzieci są cudownie rozbudzone, chętne do jedzenia i przeszczęśliwe, że właśnie udają się w drogę do szkoły, bo cukier wywindował do wysokich poziomów 😉 A po godzinie następuje spadek poziomu glukozy we krwi i nagła zmiana nastroju. Ale tego już reklamy nam nie pokazują 😉 Wracajmy zatem do mojego FIT kremu czekoladowego, który nie funduje organizmowi takich niespodzianek. Ze zblendowanych roślin uzyskujemy wykwintny deser, który może spocząć w słoiczku lub pucharku. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, placuszków, czy naleśników. Myślę, że sprawdzi się również jako dodatek do ciasta, ale ta próba jeszcze przede mną. Genialny to pomysł kulinarny!

FIT krem czekoladowy

(4 porcje)

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy kuskus (90 g)
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 4 banany (400 g owocu bez skóry)
  • ½ awokado (80 g)
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki stołowe kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zalać wrzątkiem w takim naczyniu, aby woda unosiła się około 1 centymetra ponad kaszę. Odstawiać po przykryciem na 10 minut, aby kasza wchłonęła cały płyn. Po tym czasie odkryć i wystudzić.
  2. Banany i awokado obrać ze skóry.
  3. Chłodną kaszę zblendować blenderem na jednolity krem. Dodać pokrojone banany, awokado, kakao i ponownie zblendować. Na koniec dodać miód i wymieszać.
  4. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę przed planowaną konsumpcją.

Dodaj komentarz