Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Kolejny pomysł Amelki. Ostatnio dynia nasza ogrodowa jest jedzona do wszystkiego. Ja zajadam się zupą i curry na wiele sposobów, a Amelka kombinuje z deserami. Ciasteczka dyniowe z czekoladą zaskakują konsystencją przypominającą pierniczki typu katarzynki. Całe wnętrze ciasteczka tworzy pęcherzykowata struktura. Taka jakby gąbeczka, ale zestalona. Usztywniona. W niej zatopione kawałki czekolady. Korzenny smak i niezwykły aromat w całym domu. Zapanowała u nas atmosfera iście świąteczna, bo kto powiedział, że korzenne przyprawy to jedynie na święta? W kominku płonie ogień. Dom rozgrzany i klimatyczny, czyli taki, jak być powinien 😊

Ciasteczka dyniowe z czekoladą

(12 sztuk)

Składniki:

  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko
  • 150 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 190 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być mąka pszenna typ 500)
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko i ponownie zmiksować.
  2. Do masy do dać puree z dyni, sól, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pełnoziarnistą i pokruszoną na drobne kawałki czekoladę.  
  3. Całość wymieszać na gładką masę.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować w dłoniach ciastka wielkości włoskiego orzecha, a następnie spłaszczać je wilgotną łyżką.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 min. Do momentu delikatnego zarumienia.
  6. Trzeba uważać, bo ciasteczka szybko mogą się przypalić.

Dodaj komentarz