Kwarantanna zmusza do kombinowania 😉 Zachciało nam się herbatników, ale na szczęście nie było sklepowych w domu i trzeba było wymyśleć coś samodzielnie. Uwielbiam takie wyzwania. Używając wiedzy i doświadczenia w kuchni można wyczarować wszystko. Mąka, tłuszcz, cukier, śmietana, proszek do pieczenia i właściwa foremka. I oto mamy domowe herbatniki. Chrupiące, pachnące i wolne od wszelkiego rodzaju substancji dodatkowych typu E-… Maślano-kokosowy aromat rozpanoszył się po całym domu. Ciasteczka o niebo lepsze i zdrowsze, niż te ze sklepu. Idealne dla maluchów. Starszych ciasteczkożerców też zachwycą 😊
Herbatniki domowe
(około 40 sztuk)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki typ 550 (330 g)
- 3 łyżki cukru (60 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 60 g oleju kokosowego
- 120 g śmietany
- mąka – do podsypania podczas wałkowania
Sposób przygotowania:
- Tłuszcz delikatnie rozgrzać. Tak, aby miał mazistą konsystencję i dał się zagnieść z pozostałymi składnikami.
- Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać luźny tłuszcz. Posiekać nożem. Na koniec dodać śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do torebki foliowej. Przełożyć na noc do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy (podsypując mąką w razie potrzeby) na placek grubości 3 milimetrów. Foremką wykrawać kształty: kwadraty, prostokąty. W każdym kawałku zrobić jeszcze dziurki widelcem. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.