Moje starsze dziecko nie dotyka mleka i produktów mlecznych. Jednocześnie posiada świadomość, że płatki owsiane i zawarty w nich B-glukan, to super odżywczy składnik dla jelit. Ale jak tu zjeść owsiankę bez mleka, czy jogurtu? Bez gotowania płatków? Otóż można! Potrzeba matką wynalazku. Córka owsianki upiekła. Mleka niby nie widać, ale jest w środku. Pierwszy krok za nami. Wygląda to cudnie, a jeszcze lepiej smakuje. Choć nie powiem, żebym widziała zachwyt Amelki… ja natomiast byłam oczarowana. Po powrocie z gabinetu zastał mnie w domu piękny zapach pieczonego jabłka, cynamonu i miodu. Taki świąteczny i uspokajający. Tak chyba pachnie bezpieczeństwo. A owsianki na ciepło z jogurtem – pyszne!
Owsianka pieczona z jabłkiem
(4 porcje)
Składniki:
- 120 g płatków owsianych górskich
- 200 g mleka
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki stołowe mleka
Sposób przygotowania:
- Połowę płatków zalać wrzącym mlekiem, dodać 2 łyżeczki masła orzechowego. Wymieszać i odstawić do spęcznienia.
- Jabłko umyć, nie obierać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem.
- Płatki przełożyć do naczyń – kokilek, w których będzie zapiekana owsianka. Na płatki nałożyć jabłko wymieszane z cynamonem.
- Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z 2 łyżeczkami masła orzechowego, miodem i mlekiem.
- Kruszonkę wyłożyć na każdą porcję owsianki.
- Naczynia wstawić do kuchenki lub piekarnika. Piec w mikrofalówce około 2 minut. W rozgrzanym piekarniku piec 5 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Podawać z jogurtem naturalnym lub zblendowanym serkiem twarogowym.