Owsianka dyniowa z orzechami

Nadszedł czas ciepłych śniadań. Nie wiem, jak Wy, ale ja wracam do pierwszego posiłku w wersji na ciepło. Tak, żeby rozgrzać organizm czymś aromatycznym, cieplutkim i delikatnym. Żeby tuż po wyjściu z łóżka, jeszcze choć na chwilę otulić się błogim ciepłem. Poranki mamy chłodne, wietrzne i deszczowe. Po sukcesie owsianki pieczonej z jabłkiem, Amelka poszła dalej. Wpadła na pomysł owsianki z dynią, bo przecież od jakiegoś czasu dynia w naszej kuchni zajmuje dumne miejsce niekwestionowanej królowej. Od realizacji pomysłów córki jestem ja, więc w garnku wylądowały płatki owsiane, puree z dyni, mleko, cynamon. Zagotowałam to wszystko i zobaczyłam, jak masa cudownie zmienia swoją konsystencję na kremową. Potem do miseczki. Na wierzch orzechy prażone i pestki dyni, żeby orzechowość stała się jeszcze bardziej intensywna. A potem już tylko degustacja. Uwielbiam ten moment kulinarnego zaskoczenia, a niby wydawałoby się, że mnie już zaskoczyć się nie da. A jednak! 😊 😊 😊

Owsianka dyniowa z orzechami

(2 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (30 g)
  • pół szklanki mleka (125 g)
  • pół szklanki wody (125 g)
  • 1 szklanka puree z dyni (250 g)
  • 1 orzech włoski
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka pestek dyni  

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą. Zagotować.
  2. Dodać puree z dyni i posiekany orzech włoski i cynamon. Zagotować, gdy masa stanie się aksamitna, zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Płatki delikatnie zmiękną, a orzech stanie się wilgotny i chrupiący – taki, jak byłby wyjęty prosto ze świeżej łupiny.
  3. Kremową owsiankę przekładać do miseczek.
  4. Udekorować prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz