Zupa rybna z kolendrą

Pyszna zupa rybna z leszcza. Z tartą marchewką, piórkami cebuli i krążkami pora. Warzywami smażonymi na maśle. Dosmaczona czosnkiem i sosem tabasco. Esencjonalna i bardzo rozgrzewająca. Cudownie aromatyczna i sycąca. Tym razem z kolendrą. Z dużą ilością listków kolendry, bo jestem zafascynowana smakiem i zapachem tej rośliny. Zwłaszcza w wersji świeżej. Pełna kulinarna satysfakcja 😊     

Zupa rybna z kolendrą

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g filetów rybnych (sola, dorsz, sandacz, leszcz)
  • 30 cm białej części pora
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa masła extra
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (a najlepiej bulionu z gotowania ryby)
  • sól i pieprz – do smaku
  • 3 łyżki stołowe sosu tabasco
  • liście kolendry – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ryby pokroić w kostkę 2 na 2 cm.
  2. Pora umyć i pokroić w cienkie krążki.
  3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  4. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  5. Czosnek obrać i zmiażdżyć na desce.
  6. W garnku rozpuścić  masło. Wsypać pora, cebulę, marchewkę i czosnek. Dusić 5 minut. Można podlać szklanką bulionu, żeby warzywa się nie przypaliły.
  7. Gdy warzywa będą miękkie dolać pozostałą część bulionu i zagotować.
  8. Na gotującą się zupę włożyć kawałki ryby i zagotować. Po zagotowaniu garnek zsunąć z ognia. Zostawić pod przykryciem. Ryba zmięknie w gorącej zupie. Nie należy jej gotować, żeby mięso ryby się nie rozpadło. 
  9. Doprawić solą, pieprzem i tabasco do smaku.
  10. Przed podaniem posypać listkami kolendry.

Dodaj komentarz