Bardzo oryginalna wersja przekąski. Ciasto drożdżowe, jak na pizzę, a w nie zawinięty jest farsz, także jak ten z pizzy. Czyli tak prawdę mówiąc, to pizza w wersji bułki. No, ale że pizza musi być okrągła, to potrawę nazwałam bułkami. Dzieci tym pomysłem zachwycone. Zawsze to jakaś odmiana w kulinarnej domowej codzienności. Mnie się podoba wygląd. Takie wielkie pierogi z nietypowym nadzieniem. Fajowe!
Bułki z nadzieniem od pizzy
(8 sztuk)
Ciasto
Składniki:
- ½ szklanki wody (100 g)
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (60 g)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
- 4 łyżki oleju roślinnego (50 g)
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
Składniki:
- ½ strąka czerwonej papryki
- 1 cebula (80 g)
- 8 pieczarek (200 g)
- 60 g szynki
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka oregano
- 100 g sera żółtego
- papryka czerwona słodka – do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
- Przy gotować rozczyn drożdżowy z drożdży, łyżki cukru, wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 50 minut.
- W tym czasie przygotować farsz.
- Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać w piórka.
- Pieczarki umyć i pokroić w kostkę.
- Szynkę i ser pokroić w cienkie paseczki.
- Na łyżce masła podsmażyć paprykę. Dodać cebulę, pieczarki i szynkę. Smażyć 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i dodać sól, tymianek i oregano. Wymieszać. Dodać ser i wymieszać.
- Na blat wyjąć ciasto, podzielić je na 8 części.
- Każdą część rozwałkować na podłużny placek.
- Na środek każdej porcji ciasta nakładać 2 łyżki stołowe farszu. Zawinąć ciasto z farszem, jak pieróg. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułki posypać papryką słodką.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut w 200 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.