Pizza z kurkami

Dzisiejsza pizza w wersji bardzo jesiennej. Zarówno pod względem barwy, jak i użytych składników. Choć za oknem już zimne noce, to okazuje się, że są jeszcze w lasach grzyby i to te najsmaczniejsze, najbardziej wyraziste w smaku, czyli kurki. Ja dostałam trochę kurek od Rodziców i postanowiłam natychmiast uroczyście je skonsumować. Ale nie tak po prostu z patelni, ale w sposób bardziej wysublimowany – przygotowując pizzę w wariancie leśnym, z pieprznikiem jadalnym. Taka oto wariacja bez dodatku mięsa, za to z kukurydzą, cebulą, serem i żółciutkimi kurkami. Pysznymi, lekko ostrymi i bardzo aromatycznymi. Pięknie. Elegancko. Wytwornie. I przede wszystkim – smacznie!

Pizza z kurkami

(1 sztuka o średnicy 15 cm)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 dag drożdży świeżych (pół kostki)
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubata szklanki mąki pszennej typ 500
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na wierzch:

  • 100 g świeżych kurek
  • ½ łyżki masła
  • szczypta cukru
  • http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentrat pomidorowy – 2 łyżki 
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki typu Bonduelle 
  • 30 g twardego sera żółtego (typu Parmezan)
  • oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  3. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam 😊
  4. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Najlepiej zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  5. W tym czasie można przygotować farsz. Umyte kurki podrzeć wzdłuż w dłoniach. Na patelni rozgrzać masło i włożyć grzyby. Smażyć na dużym ogniu 2 minuty, po tym czasie posypać cukrem, żeby nieco skarmelizował. Grzyby zdjąć z patelni i na tej samej patelni przez 2 minuty podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
  6. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
  7. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach
  8. Rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Rozgnieść dłońmi  na równy placek. Posmarować keczupem z dyni  http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentratem pomidorowym.
  9. Po kolei wykładać na ciasto: przesmażone kurki i cebulę, osączoną kukurydzę i starty ser. Posypać oregano.
  10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez czas 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.   

Dodaj komentarz