Korzenne ciasteczka owsiane

Moja miłość do owsianych słodyczy nie mija. Zmienia tylko formę 😊 Fantazji nie ma końca 😉 Tym razem pomysł i wykonanie Amelki. Taka oto niespodzianka czekała na mnie po pracy. Przepyszne, kruche i cudnie pachnące ciasteczka owsiane. Z rozdrobnionych na mąkę płatków owsianych górskich. Ja bym nigdy nie pomyślała, że nasz blender podoła. Córka lubi wyzwania 😉 Ciasteczka zostały udekorowane lukrem, jako piernikowa wersja świąteczna. Pięknie zapakowane powędrowały w prezencie. Małe dzieła sztuki. Taka córka to skarb!

❤️

Korzenne ciasteczka owsiane

(porcja na 25 ciasteczek)

Składniki:

  • 220 g płatków owsianych górskich
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 160 g masła śmietankowego

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem na mąkę.
  2. W miseczce wymieszać sypkie składniki: zmielone płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cukry, sól, cynamon, przyprawę do piernika. Dodać jajko, żółtko i rozpuszczone, wystudzone masło.  
  3. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Masa powinna być na tyle kleista, aby dało się formować ciasteczka.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka najlepiej formować pierścieniem do formowania potraw z tłoczkiem. Wypełniać foremkę 1 stołową łyżką ciasta, ugnieść tłoczkiem i unieść tłoczek do góry. Ciasteczko pozostaje uformowane.
  6. Można też formować ciasteczka po rozwałkowaniu placka grubości ok. 0,5 cm. Następnie przy użyciu dowolnej foremki do ciastek, czy pierniczków wykrawać kształty. Układać na blasze dość gęsto, bo ciasteczka prawie nie rosną.
  7. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 10 minut – jak porcje zaczynają rumienić się od góry, ciasteczka są upieczone.

Dodaj komentarz