Schab w sezamie z ryżem

Amelka ma nową książkę kucharską, a to oznacza, że ja mam co robić 😉 Dziecko co chwila podrzuca nowe pomysły na coś do jedzenia. Tym razem córka wyszukała sos do mięsa, który smakowo kojarzy się z kuchnią japońską. Z sosem sojowym, sokiem z cytryny, melasą, imbirem i czosnkiem. Wersja słodko-kwaśna. Moja ulubiona. Taki pomysł na obiad: schab w sezamie z ryżem. Smak niesamowity. Lekko piekący czosnkowo-imbirowy. Pycha!

Schab w sezamie z ryżem

(2 porcje)

Składniki:

  • 300 g schabu bez kości
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 łyżki stołowe białego sezamu
  • 100 g ryżu naturalnego

Sos

Składniki:

  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody  
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (lub płynnego miodu)
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso schabu pokroić w plastry. Plastry w paski grubości około 1 centymetra.
  2. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Czosnek zmiażdżyć, a imbir posiekać w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać.
  3. Mięso zamarynować w sosie na 30 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa. Posypać białym sezamem.
  5. Ryż ugotować al dente.
  6. Na ryż wyłożyć schab w sezamie.
  7. Udekorować bazylią.

Dodaj komentarz