Poniedziałek – pierwszy dzień tygodnia. Śniadanie tego dnia musi być wyjątkowe. Dla mnie ma wymiar odrobinę symboliczny. To forma inwestycji w organizm. Chwila zdobywania sił, żeby sprostać nowym wyzwaniom. Przyznam, że nieco znudzona owsiankami, sięgnęłam po coś zupełnie nowego. Intrygującego, choć z pozoru trywialnego – kaszkę kukurydzianą. Ale żeby nie było zbyt banalnie, to urozmaiciłam ją owocem pomarańczy, daktylami i orzechami włoskimi. Wykwintnie i pysznie! Tak, jak lubię 😊
Kasza kukurydziana z pomarańczą i daktylami
(2 porcje)
Składniki:
- pół szklanki suchej kaszy kukurydzianej
- 1 szklanki wody
- ¾ szklanki mleka
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 4 daktyle
- 4 orzechy włoskie
- 150 g serka ziarnistego
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem. Gotować do miękkości. Dodać otręby. Zagotować.
- Do miękkiej kaszy dodać pokrojone daktyle i orzechy. Ponownie zagotować.
- Na koniec dodać serek i pokrojoną pomarańczę.
- Wymieszać.