Kasza kukurydziana z pomarańczą i daktylami

Poniedziałek – pierwszy dzień tygodnia. Śniadanie tego dnia musi być wyjątkowe. Dla mnie ma wymiar odrobinę symboliczny. To forma inwestycji w organizm. Chwila zdobywania sił, żeby sprostać nowym wyzwaniom. Przyznam, że nieco znudzona owsiankami, sięgnęłam po coś zupełnie nowego. Intrygującego, choć z pozoru trywialnego – kaszkę kukurydzianą. Ale żeby nie było zbyt banalnie, to urozmaiciłam ją owocem pomarańczy, daktylami i orzechami włoskimi. Wykwintnie i pysznie! Tak, jak lubię 😊

Kasza kukurydziana z pomarańczą i daktylami

(2 porcje)

Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy kukurydzianej
  • 1 szklanki wody
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 4 daktyle
  • 4 orzechy włoskie
  • 150 g serka ziarnistego
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem. Gotować do miękkości. Dodać otręby. Zagotować. 
  2. Do miękkiej kaszy dodać pokrojone daktyle i orzechy. Ponownie zagotować.
  3. Na koniec dodać serek i pokrojoną pomarańczę.
  4. Wymieszać.

Dodaj komentarz