Brakowało pomysłu na surówkę do obiadu. Szybki przegląd lodówki. Była kapusta biała i czerwona. Pytanie do córki, która? Padło na czerwoną. Do mnie należało stworzenie kompozycji smakowej. Jest zima, aż się prosi o dodatek zimowych owoców. I takim to sposobem powstała surówka ze sparzonej kapusty i porcji cytrusów: pomarańczy i mandarynki. Smak niespodziewany zupełnie. Bardzo zadowalający moje oczekiwania kulinarne. Zresztą nie tylko moje. Surówka smakowała wszystkim obecnym przy stole gościom. Fajny pomysł na warzywny dodatek do dania obiadowego.
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 mandarynka
- 1 łyżka majonezu (najlepiej kętrzyńskiego)
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkować. Posypać solą i odstawić w misce do zmięknięcia na 30 minut.
- W garnku zagotować wodę i wrzucić na nią kapustę. Dodać kwasek cytrynowy, żeby kapusta odzyskała kolor. Gotować 5 minut, do zmięknięcia kapusty.
- Przełożyć na durszlak. Osączyć i wystudzić.
- Pomarańczę i mandarynkę obrać ze skóry. Pokroić w drobne kawałki.
- Do miski przełożyć kapustę, dodać majonez i pocięte owoce. Wymieszać.