Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą

Brakowało pomysłu na surówkę do obiadu. Szybki przegląd lodówki. Była kapusta biała i czerwona. Pytanie do córki, która? Padło na czerwoną. Do mnie należało stworzenie kompozycji smakowej. Jest zima, aż się prosi o dodatek zimowych owoców. I takim to sposobem powstała surówka ze sparzonej kapusty i porcji cytrusów: pomarańczy i mandarynki. Smak niespodziewany zupełnie. Bardzo zadowalający moje oczekiwania kulinarne. Zresztą nie tylko moje. Surówka smakowała wszystkim obecnym przy stole gościom. Fajny pomysł na warzywny dodatek do dania obiadowego. 

Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 mandarynka
  • 1 łyżka majonezu (najlepiej kętrzyńskiego)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkować. Posypać solą i odstawić w misce do zmięknięcia na 30 minut.
  2. W garnku zagotować wodę i wrzucić na nią kapustę. Dodać kwasek cytrynowy, żeby kapusta odzyskała kolor. Gotować 5 minut, do zmięknięcia kapusty.
  3. Przełożyć na durszlak. Osączyć i wystudzić.
  4. Pomarańczę i mandarynkę obrać ze skóry. Pokroić w drobne kawałki.
  5. Do miski przełożyć kapustę, dodać majonez i pocięte owoce. Wymieszać.

Dodaj komentarz