Kotlety pieczone na patyku

Historia tych kotletów jest dość zabawna. Amelka kiedyś pokazała mi jakiś przepis na kotlety z kurczaka i tofu. Przeczytałam, ale odrzuciła mnie konieczność smażenia ich na głębokim tłuszczu. Składników nie zapamiętałam. Szykując się do tego przepisu zakupiłyśmy tofu i mięso. Córka spała, a ja chciałam przygotować obiad. Zrobiłam kotlety zgodnie z tym, co pamiętałam. Wyszło tak, że ostatecznie tofu w ogóle nie dodałam, bo zapomniałam. A żeby było zabawniej kotlety postanowiłam nabić na patyki i upiec. Dzieci zbiegły z góry pytając, co tak pięknie pachnie? Zaskoczenie było nieziemskie, gdy uchyliłam drzwiczki piekarnika. Super pomysł, żeby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw, które są tu dyskretnie schowane. A patyk robi za element zachęcający do próbowania, bo forma inna, niż zwykle. Można łazić z nadzianym kotletem po całej kuchni i wkurzać mamę 😉

Kotlety pieczone na patyku

(7 sztuk)

Składniki:

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 10 cm pora
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • 100 g ryżu
  • źdźbło szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, curry – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchewkę obrać i pokroić słupki, a następnie w kostkę.
  3. Pora umyć i posiekać w drobne kawałki.  
  4. Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę.
  5. Ryż ugotować al dente i wystudzić.
  6. Szczypiorek posiekać.
  7. Na rozgrzanym maśle usmażyć kolejno: marchewkę, pora, papryki. Ostudzić.
  8. Do miski przełożyć mięso, dodać usmażone warzywa, szczypiorek, ryż. Wbić jajko. Doprawić masę do smaku solą, pieprzem i curry.
  9. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować podłużne kotlety. W każdy wbić patyczek. Układać na blasze.
  10. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz