Tiramisu w wersji FIT

Jestem zauroczona jogurtem islandzkim typu Skyr. To odkrycie moich ostatnich dni. Nie przepadałam za konsystencją tak gęstą, ale skład tego produktu idealnie wpisuje się w moje dietetyczne przekonania, więc konsystencję każdorazowo modyfikuję, a jogurtu używam jako bazy do wielu dań. Dziś skyr w deserze Titamisu. Słodycz w wersji FIT. Smakołyk nie mojego autorstwa i nie mojego pomysłu. Przygotowany przez Amelkę i Maćka. Ja się chwalę, bo dostałam pozwolenie na zrobienie zdjęć i degustację. Odjazdowe! I mega alkoholowe 😊

Tiramisu w wersji FIT

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 10 tabletek słodzika
  • 3 łyżki brandy
  • 18 biszkoptów
  • 4 espresso 2:1 z wodą
  • kakao – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Tabletki słodzika rozgnieść na łyżce, wymieszać z brandy. Dodać do jogurtu. Wymieszać.
  2. Na dno szklanki wyłożyć po 1 łyżce stołowej słodkiego skyru.
  3. Biszkopty maczać w espresso. I układać na jogurcie. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  4. Wierzch posypać kakao.
  5. Schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz