Szukacie pomysłu na poniedziałkowe śniadanie? Zapraszam na owsiankę czekoladową, a w zasadzie to kakaową. Bo nie ma w niej czekolady, ale jest kakao. Mieszanka płatków: owsianych górskich, orkiszowych i żytnich. Orzechy włoskie, siemię lniane i banan – dla uwypuklenia słodyczy. Żeby podnieść zawartość białka w posiłku na koniec w rondelku ląduje jogurt typu islandzkiego, czyli skyr. Owsianka smakuje niesamowicie pysznie. Pachnie równie cudnie. Nic tylko zajadać – na dobry początek tygodnia!
Owsianka czekoladowa z bananem
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 2 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (20 g)
- 2 łyżki stołowe płatków orkiszowych (20 g)
- 2 łyżki stołowe płatków żytnich (20 g)
- 3 łyżki stołowe otrąb owsianych (15 g)
- 4 orzechy włoskie
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
- 1 szklanka wody (250 g)
- 3/4 szklanki mleka 2 % tłuszczu (200 g)
- 1 średni banan
- 200 g jogurtu typu skyr
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypać płatki, otręby, połamane orzechy, kakao, siemię lniane. Zalać wrząca wodą i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie dodać mleko i zagotować.
- Odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Gdy owsianka nieco przestygnie dodać pokrojonego drobno banana. Wymieszać.
- Na koniec dodać skyr.
- Przełożyć do miseczki.
- Udekorować według uznania.
Pysznie i zdrowo. Idealny przepis dla każdego i dorosłych i dzieci. Każdemu z pewnością zasmakuje. A dla dzieci idealny zamiennik zamiast słodyczy
Jestem tego samego zdania 🙂