Muffinki żytnie z makiem

Nowa wersja muffinek z twarogiem. Tym razem szaleństwo na całego, bo muffinki z mąki żytniej i to nie byle jakiej, bo przemiał 720. Jako dodatek mak i aromat śmietankowy. Wypiek po całości „dla leniwych” bo bez użycia blendera. Ser rozgniatany jedynie widelcem. Ekspresowe przygotowanie i słodycz w piekarniku. 30 minut wypieku i zajadam na gorąco!

A łaaaaaaaaaaaa! Parzy w język, ale co tam. Język wyparzony będzie jeszcze sprawniejszy w mowie, a co posmakuję, to moje 😉

Muffinki żytnie z makiem

(25 sztuk)

Składniki:

  • 250 g białego sera twarogowego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki aromatu śmietankowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki stołowe maku
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720

Sposób przygotowania:

  1. Ser wyłożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko i aromat. Wymieszać.
  2. Dodać sól, proszek do pieczenia, mak. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę.  
  3. Masa powinna być bardzo gęsta. Najlepiej nakładać ją łyżeczką. Dyspenser na pewno nie podoła.
  4. Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki.
  5. Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz