Nowa wersja muffinek z twarogiem. Tym razem szaleństwo na całego, bo muffinki z mąki żytniej i to nie byle jakiej, bo przemiał 720. Jako dodatek mak i aromat śmietankowy. Wypiek po całości „dla leniwych” bo bez użycia blendera. Ser rozgniatany jedynie widelcem. Ekspresowe przygotowanie i słodycz w piekarniku. 30 minut wypieku i zajadam na gorąco!
A łaaaaaaaaaaaa! Parzy w język, ale co tam. Język wyparzony będzie jeszcze sprawniejszy w mowie, a co posmakuję, to moje 😉
Muffinki żytnie z makiem
(25 sztuk)
Składniki:
- 250 g białego sera twarogowego
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżki aromatu śmietankowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki stołowe maku
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720
Sposób przygotowania:
- Ser wyłożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko i aromat. Wymieszać.
- Dodać sól, proszek do pieczenia, mak. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę.
- Masa powinna być bardzo gęsta. Najlepiej nakładać ją łyżeczką. Dyspenser na pewno nie podoła.
- Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki.
- Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.