Szukacie pomysłu na szybkie ciasto? Mam coś specjalnie dla Was – szarlotkę dla zapracowanych (ewentualnie leniwych). Tak naprawdę, to miałam ją nazwać szarlotką dla kulinarnie opornych, ale nie chciałabym nikogo urazić 😉 Skąd ta nazwa? „Szarlotka”, bo to ciasto z jabłkami. A „dla zapracowanych”, czy też „leniwych”, bo jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Otóż, to ciasto jest dziwne. Nie wymaga przygotowywania kruchego ciasta, bo jego składniki miesza się jedynie ze sobą i wysypuje do formy. Na część ciasta układa się tarte jabłka z cynamonem. Uwaga – tarcie jabłek, to jedyna skomplikowana tu czynność, bo nawet nie trzeba ich wcześniej obierać 😉 Ciacho jest przepyszne. Z chrupiącym spodem i wierzchem. Słodkim i aromatycznym jabłkiem w środku. Aha i żeby nie było, że pochłaniam jedynie słodycze, to do szarlotki obowiązkowo jogurt typu Skyr – zamiast bitej śmietany, bo kalorii tu już wystarczy 😉
Szarlotka dla zapracowanych (leniwych)
(forma 30 cm na 30 cm)
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki żytniej typ 720 160g
- 1,5 szklanki kaszy manny 300 g
- 1,5 szklanki cukru 250 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kostki masła 100g
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wymieszać, tak, aby składniki połączyć ze sobą.
- Jabłka umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce, posypać cynamonem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Połowę sypkich składników równomiernie wsypać na blachę.
- Na składniki sypkie wyłożyć tarte jabłka.
- Przykryć pozostałą połową składników sypkich.
- Na wierzch położyć masło starte na grubych oczkach na tarce jarzynowej masło.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 60 min
- Podawać z jogurtem typu skyr lub serkiem naturalnym.