Przygotowywałam na obiad młodą kapustę. Miałam ambicje stworzyć danie z dwóch główek. Niby były nieduże, ale za nic w świecie nie zechciały zmieścić się do garnka. Mając poszatkowaną na desce kapustę szukałam pomysłu na jej wykorzystanie. Wiem – zrobię z niej surówkę. Taką świeżą, tylko z surowych warzyw. Z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, pora, jabłka, koperku i własnoręcznie wyhodowanego szczypiorku. Żebyście czasem nie pomyśleli, że surówka była dodatkiem do młodej kapusty gotowanej. Aż taka odważna nie jestem. Skończyła jako przystawka do… niedzielnego kartoflaka. Nie wiem, czy to wcielenie brzmi dumnie. Ale na pewno bardzo smacznie 😊
Surówka wiosenna
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– pół główki młodej kapusty
– 1 marchewka
– 1 jabłko
– 10 cm pora
– pęczek szczypiorku
– pęczek koperku
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno.
- Posolić i zgnieść w dłoniach. Odstawić na 30 minut do zmięknięcia.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Pora umyć i pokroić w drobniutkie półplasterki
- Szczypiorek i koperek pociąć drobno.
- Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce. Dodać jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.