Ciasto serowo-makowe

Drodzy, receptury na ciasto powstają w dziwnych okolicznościach. Czasem nawet bardzo dziwnych. Przypadek (te są doskonałe i o dziwo – zwykle udane), potrzeba (tu czasem pragmatyzm może się zakończyć się czymś niezjadliwym), przepis wypracowany (zawsze powtarzalny, ale najbardziej nudny dla kucharza). Ale do rzeczy. Chciałam przygotować wypiek łączący w sobie ser i mak, bo uwielbiam te dwa składniki. W jednej misce był przygotowany ser, jak na sernik, a w drugiej masa makowa z orzechami. I tak stojąc nad blatem w kuchni, wpadłam na pomysł wymieszania wszystkiego w jednej misce. Ser skończył z makiem, czy też mak skończył z serem w tym samym naczyniu. Wlałam jednolitą „breję” do formy i upiekłam. Przyznam, że sama czekałam z niecierpliwością na efekt końcowy. Wyszło super. Dwa w jednym. Ciasto smakuje i nawet jakoś wygląda. Ktoś skomentował: ale zrobiłaś bałagan 😊 Pycha!

Ciasto serowo-makowe

(forma cm na 23 cm)

Ciasto kruche

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (120 g)
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru (40 g)
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 45 g masła

Masa serowo-makowa

Składniki:

  • 450 ml mleka
  • 2 szklanki maku mielonego (200 g)
  • 4 orzechów włoskich
  • 1 kg chudego sera białego z wiaderka
  • ¾ szklanki cukru (120 g)
  • 1/2 zapachu migdałowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jogurt i zimne masło. Siekać nożem wszystkie składniki aż do uzyskania drobnych grudek. Tego ciasta nie zagniecie się w jedną całość, ma pozostać sypkie, jak kruszonka. Połowę ciasta wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Do garnka wlać mleko i wsypać mak. Zagotować. Mak będzie wchłaniał mleko w siebie. Masa bardzo zgęstnieje. Odstawić na sicie do odsączenia z nadmiaru mleka i jednoczesnego wystudzenia.
  3. W miseczce blenderem rozbić ser z cukrem. Dodać aromat, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli.
  4. W misce wymieszać masę serową z makiem.
  5. Na kruche ciasto wyłożyć masę serowo-makową.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. I piec w tej temperaturze 60 minut.
  7. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz