Pasta z liści rzodkiewki

Tegoroczne rzodkiewki pięknie obrodziły. Nie mogłyśmy się doczekać z Amelką, żeby zrobić zieloną miazgę. Tym razem nie pesto, ale pastę. Bo liście zblendowane, dodane przyprawy, orzechy, słonecznik, oliwa – w znacznie mniejszej ilości, ale całość bez charakterystycznego dla pesto – parmezanu. Taka pasta jest doskonała do smarowania pieczywa, jako dodatek do sałatek i zielonych sosów z makaronem. To istna chlorofilowa bomba witaminowa. No i oczywiście wszystko w myśl – zero waste 😊

Pasta z liści rzodkiewki

(400 g gotowego pesto)

Składniki:

  • 250 g liści rzodkiewki
  • 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 4 łyżki stołowe orzechów arachidowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (40 g)
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyć. Usunąć grube łodyżki, zostawiając same listki. Osuszyć.
  2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Prażyć, aż się lekko zarumieni, wtedy nabywa orzechowego posmaku. Wystudzić.
  3. Czosnek obrać.
  4. Liście rzodkiewki włożyć do wysokiego naczynia. Zblendowac blenderem. Dodać czosnek, ziarno słonecznika i orzechy. Blendowac do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przełożyć do słoiczka i przechowywać zakręcone w lodówce przez kilka dni. Najlepiej na wierzch dolać jeszcze odrobinę oliwy, aby odciąć dostęp tlenu, wówczas pasta dłużej zachowa świeżość i żywy, zielony kolor.
  6. Podawać do makaronu do kanapek, sosów, sałatek i warzyw.

Dodaj komentarz