Coś na lekko. Coś orzeźwiającego. Coś idealnego na upał – sałatka z kaszą bulgur i warzywami. Aż mnie korci, żeby nazwać to danie kaszotto, bo to coś więcej niż tylko sałatka. To posiłek z dodatkiem białka, węglowodanów i warzyw. Idealnie zbilansowany. Danie, do którego nie trzeba już żadnych dodatków. Pomysł na lunch, obiad, czy kolację. Po prostu pyszne!
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 200 g kaszy bulgur
- ¾ szklanki wrzątku (160 ml)
- 200 g mięsa indyka
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 200 g młodej cukinii
- 1 strąk papryki czerwonej (300 g)
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 20 g cebuli czerwonej
- 6 sztuk oliwek czarnych
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszka, szczypiorek, koperek – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem. Odstawić do napęcznienia i wystudzenia.
- Mięso z indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju z suszonych pomidorów. Wystudzić.
- Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę, pomidora i ogórka (bez obierania) umyć i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą.
- Oliwki osączyć i pokroić w plasterki.
- Zieleninę drobno posiekać.
- Do miski przełożyć kaszę, dodać mięso, warzywa, kapary.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki, szczypiorkiem i koperkiem.