Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

Coś na lekko. Coś orzeźwiającego. Coś idealnego na upał – sałatka z kaszą bulgur i warzywami. Aż mnie korci, żeby nazwać to danie kaszotto, bo to coś więcej niż tylko sałatka. To posiłek z dodatkiem białka, węglowodanów i warzyw. Idealnie zbilansowany. Danie, do którego nie trzeba już żadnych dodatków. Pomysł na lunch, obiad, czy kolację. Po prostu pyszne!

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • ¾ szklanki wrzątku (160 ml)
  • 200 g mięsa indyka
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 200 g młodej cukinii
  • 1 strąk papryki czerwonej (300 g)
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 20 g cebuli czerwonej
  • 6 sztuk oliwek czarnych
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszka, szczypiorek, koperek – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem. Odstawić do napęcznienia i wystudzenia.
  2. Mięso z indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na oleju z suszonych pomidorów. Wystudzić.
  3. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Paprykę, pomidora i ogórka (bez obierania) umyć i pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą.
  5. Oliwki osączyć i pokroić w plasterki.
  6. Zieleninę drobno posiekać.
  7. Do miski przełożyć kaszę, dodać mięso, warzywa, kapary.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki, szczypiorkiem i koperkiem.

Dodaj komentarz