Kochani, dziś 500 (sic!!!!) wpis kulinarny na moim blogu. To nieprawdopodobne! Uważam, że jest zacna okazja do świętowania. A jak świętować na blogu? Oczywiście, jakimś nietuzinkowym i przepysznym przepisem. I oto proszę – Malinowy przysmak – wysublimowana słodycz, stworzona specjalnie na jubileuszową okazję. Pierwszy raz spód przygotowany ze zblendowanych owoców suszonych, wiórków kokosowych i orzechów. Idealna baza pod dalsze kulinarne wariacje 😊 Na nim galaretka malinowa z esencjonalnym wsadem ze świeżych owoców ogrodowych. Finezji smaku dopełnia lekki, bo jogurtowy, serniczek na zimno. Całość wspaniała i jak na deser – kalorycznie akceptowalna. Przysmak z gracją. Pierwsza klasa, Drodzy Państwo! 😊
Malinowy przysmak
(tortownica o średnicy 25 cm)
Bakaliowy spód
Składniki:
- 120 g suszonych daktyli
- 80 g suszonych moreli
- 1 szklanka wrzątku
- 120 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
Masa malinowa
Składniki:
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka wrzątku
- 2,5 szklanki malin
Masa jogurtowa
Składniki:
- 2 galaretki ananasowe
- 2 szklanki wrzątku
- 1 litr gęstego jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
- 30 sztuk malin
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
- Bakaliowy spód: daktyle i morele umieścić w słoiku. Zalać wrzątkiem i zakręcić. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie płyn odlać (szkoda go wyrzucać – idealnie nadaje się do zalania owsianki, czy dodatek do kompotu). Napęczniałe owoce osączyć na sicie. Przełożyć do blendera i zmiksować na papkę. Podobnie rozdrobnić orzechy. Połączyć w misce z wiórkami kokosowymi. Zagnieść miękką masę i rozłożyć ją na spodzie tortownicy. Wstawić do lodówki do związania.
- Masa malinowa: galaretkę rozpuścić w szklance wody. Maliny rozgnieść widelcem i dodać do galaretki. Tężejącą masę wylać na schodzony bakaliowy spód. wstawić do lodówki.
- Masa jogurtowa: galaretki ananasowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Wystudzić. Jogurt przełożyć do miski. Zmiksować, żeby napowietrzyć masę. Stopniowo miksując dodawać schłodzone galaretki. Dobrze wymieszać, żeby nie było fragmentów zbitego jogurtu. Jeśli masa wydaje się zbyt kwaśna, dodać 2 łyżki cukru pudru. Masę jogurtową wylać na zastygniętą masę malinową. Odstawić do stężenia. Udekorować. Gdy sernik dobrze zastygnięty na wierzch ułożyć maliny i listki mięty.
- Przechowywać w lodówce.