Ciasto ze śliwkami

Jesień jest bardzo fajną porą roku. Dostarcza nam mnóstwa bogactwa owoców i warzyw. Tym razem na warsztat wzięłam śliwki. Nie węgierki, tylko te większe. Takie z ogrodu. Moje własne. Śliwka pierwszy raz zaowocowała i to od razu dość dorodnie. Zatem ciasto do kawy. Nietypowe, bo do ubitej masy jajeczno-cukrowej, dodaje się rozczyn z ciasta drożdżowego. Takie cudo. Ciasto jest zwarte i doskonale radzi sobie z owocami na wierzchu. Dzieci zachwycone. Nie tylko moje, co uważam za wielki zaszczyt.

Ciasto ze śliwkami

(forma 25 cm na 35 cm)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 kg śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać żółtka oraz cukier wanilinowy.
  2. W misce przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże zasypać łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem. Po wierzchu posypać łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Gdy rozczyn podrośnie wlać go do ucieranej masy.
  4. Ubić na sztywno pianę z białek z odrobiną soli.
  5. Dodać do ciasta pozostałą mąkę i ubitą pianę z białek.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
  7. Na wyrośniętym cieście ułożyć połówki śliwek. Skórkami do ciasta.
  8. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  

Dodaj komentarz