Dziś kolejna wariacja mojego ulubionego placka serowego. Tym razem dodatkiem smakowym stały się grzyby, bo jest ich teraz w lesie mnóstwo. Najlepiej dosmaczyć placek mieszanką duszonych owocników. Dla mnie przekąska idealna. Smaczna i pożywna, a przy tym niskokaloryczna. Po prostu w sam raz!
Placek serowy z grzybami
(porcja na dużą blachę piekarnika)
Składniki:
- 400 g sera białego chudego
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 60 g pora
- 2 łyżeczki pomidorów suszonych
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek stołowych duszonych grzybów leśnych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ser biały rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól i oregano. Wymieszać.
- Pora umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Dodać do masy.
- Pomidory osączyć z oleju i również drobno posiekać. Dodać do masy. Wymieszać.
- Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z termoobiegiem.
- Po tym czasie placek wyjąć i posmarować koncentratem pomidorowym. Na wierzch wyłożyć grzyby.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawać ciepłe lub wystudzone.
- Posypać świeżą pietruszką.