Kotlety z kurek

Mamy sezon grzybowy w pełni. Wyprawy do lasu to dla wielu osób forma relaksu i odpoczynku, a jak przy okazji nazbieracie kurek, to mam dla Was idealne danie – kotlety z kurek. Bardzo nietypowy smak, trudny do opisania. Zdecydowanie grzybowy, ale nie tylko. Ciut orzechowy, ciut „mięsny”, choć to kotlety typowo wegetariańkie. Po prostu smaczne 😊

Kotlety z kurek

(porcja na 8 kotletów)

Składniki:

  • 2 szklanki przesmażonych i zmielonych kurek
  • 1 szklanka napęczniałej kaszy kuskus
  • 1 zeszklona cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
  • bułka tarta – do obtoczenia
  • olej – do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kurki umyć, przesmażyć na odrobinie masła. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Kaszę kuskus zalać bulionem, przykryć i odstawić do napęcznienia. Proporcje powinny być takie, że przygotowanych grzybów jest 2 razy więcej niż kaszy.
  3. Cebulę zeszklić na suchej patelni i zmielić przez maszynkę.
  4. W misce połączyć grzyby, kaszę, cebulę. Wbić jajko i dodać posiekaną pietruszkę.
  5. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. W dłoniach formować kotlety, rozmiaru jak mielone i obtaczać w bułce tartej.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
  8. Osączyć na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz