Kaczka pieczona z karmelizowaną gruszką

Nad rzeczką opodal krzaczka mieszkała kaczka dziwaczka…

A u mnie dziś na stole pieczona kaczka. Natarta ziołami, faszerowana jabłkami i pomarańczami. Niezwykle aromatyczna, ciut świąteczna. Surowiec najwyższej jakości – prosto z wiejskiej zagrody. Kaczka podana z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i… cudownie słodką, karmelizowaną gruszką w cynamonie. Danie niezwykle wykwintne. Godne najbardziej wymagającego podniebienia.

Kaczka pieczona z karmelizowaną gruszką

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 4 litry wody
  • 4 stołowe łyżki soli kamiennej
  • 2 pomarańcze
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka stołowa majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę umyć. Do dużego pojemnika – wiadra wlać wodę. Wymieszać sól. Do wody włożyć kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Mięso w soli powinno nabrać smaku i soczystości.
  2. Po tym czasie kaczkę wyjąć. Osączyć z płynu. Kaczkę ułożyć w naczyniu lub brytfannie.
  3. Jabłka umyć. Nie obierać. Pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
  4. Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki.
  5. Do środka kaczki włożyć część jabłek i pomarańczy.  
  6. Kaczkę posypać majerankiem.
  7. Pozostałe owoce ułożyć na wierzchu i po bokach porcji mięsa.
  8. Kaczkę włożyć do piekarnika, przykryć i piec 3 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie brytfannę wyjąć i zamkniętą odstawić na 15 minut do lekkiego wystudzenia.
  9. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier wanilinowy i cynamon. Gruszki smażyć do momentu skarmelizowania cukru. Gruszki staną się lekko szkliste i miękkie.
  10. Kaczkę podzielić na części. Podawać z kawałkami gruszki i pieczonymi ziemniakami.

Dodaj komentarz