Nad rzeczką opodal krzaczka mieszkała kaczka dziwaczka…
A u mnie dziś na stole pieczona kaczka. Natarta ziołami, faszerowana jabłkami i pomarańczami. Niezwykle aromatyczna, ciut świąteczna. Surowiec najwyższej jakości – prosto z wiejskiej zagrody. Kaczka podana z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i… cudownie słodką, karmelizowaną gruszką w cynamonie. Danie niezwykle wykwintne. Godne najbardziej wymagającego podniebienia.
Kaczka pieczona z karmelizowaną gruszką
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 1 kaczka
- 4 litry wody
- 4 stołowe łyżki soli kamiennej
- 2 pomarańcze
- 4 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżka stołowa majeranku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Kaczkę umyć. Do dużego pojemnika – wiadra wlać wodę. Wymieszać sól. Do wody włożyć kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Mięso w soli powinno nabrać smaku i soczystości.
- Po tym czasie kaczkę wyjąć. Osączyć z płynu. Kaczkę ułożyć w naczyniu lub brytfannie.
- Jabłka umyć. Nie obierać. Pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
- Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki.
- Do środka kaczki włożyć część jabłek i pomarańczy.
- Kaczkę posypać majerankiem.
- Pozostałe owoce ułożyć na wierzchu i po bokach porcji mięsa.
- Kaczkę włożyć do piekarnika, przykryć i piec 3 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie brytfannę wyjąć i zamkniętą odstawić na 15 minut do lekkiego wystudzenia.
- Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier wanilinowy i cynamon. Gruszki smażyć do momentu skarmelizowania cukru. Gruszki staną się lekko szkliste i miękkie.
- Kaczkę podzielić na części. Podawać z kawałkami gruszki i pieczonymi ziemniakami.