Zapasy grzybów leśnych zrobione. W spiżarni wiszą worki suszu. Stoją słoiki z marynowanymi grzybami, pastą grzybową. W zamrażarce duszone grzyby z cebulą – gotowe na zupę, czy sos. No cóż – trzeba zacząć je wyjadać 😉 Nie miałam pomysłu na obiad. A już nie bardzo miałam ochotę na wyjazd do sklepu. Od niechcenia znalazłam super pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów. Namoczyłam je i wykorzystałam do makaronu. A żeby było bardziej grzybowo, to makaron ugotowałam w wodzie powstałej po moczeniu suszu. Do tego cebula, mięso i żółty ser. I pyszny obiad gotowy.
Zapiekanka z leśnymi grzybami
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów leśnych (2 garście)
- 250 g suchego makaronu
- 600 g mięsa z szynki
- 200 g cebuli (2 sztuki)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz świeżo mielony, tymianek, gałka muszkatołowa – do smaku
- 100 g tartego żółtego sera
- nać pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone namoczyć w wodzie. Wlać tyle gorącej wody, aby pokryła grzyby. Przykryć i odstawić na noc. Rano wodę odlać do garnka. Dodać do niej jeszcze wodę i posolić. Ugotować w tym płynie makaron do postaci al dente. Odlać na sicie.
- Grzyby wyjąć na deskę i pokroić w paski.
- Szynkę pociąć w drobną kostkę. Usmażyć na suchej patelni do miękkości. Do mięknącego mięsa dodać posiekaną w piórka cebulę. Smażyć jeszcze chwilę.
- Makaron wymieszać z grzybami, szynką i cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem świeżo mielonym, tymiankiem i gałką muszkatołową.
- Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą.
- Wierzch posypać tartym żółtym serem.
- Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Danie podawać ciepłe i posypane pietruszką.