Banalnie prosty przepis na niebanalne danie obiadowe. Kapusta kiszona inaczej. Zupełnie inaczej, bo z ananasem. Na słodko, choć czuć charakterystyczny dla kiszonki smak i zapach. Mięso w takiej atmosferze również zyskuje nowe walory smakowo-zapachowe. Ponadto ananas ma właściwości zmiękczające mięso i nadające mu soczystość. Jak dla mnie połączenie super wykwintne, a jednocześnie nieskomplikowane w przygotowaniu. Ideał dla każdej Pani Domu.
Schab pieczony w kapuście kiszonej
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Schab umyć. Usunąć błony i elementy tłuste.
- Kapustę przemyć na sicie, jeśli zbyt mocno ukwaszona. Puszkę otworzyć i zawartość wymieszać z kapustą, razem z sokiem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty z ananasem. Na nią położyć kawałek mięso. Przykryć pozostałą ilością kapusty. Naczynie zamknąć.
- Piec 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie grzałki piekarnika wyłączyć, a mięso pozostawić na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
- Po wyjęciu, otworzyć i kroić plastry mięsa grubości 2 cm. Do każdej porcji mięsa dokładać porcję pieczonej kapusty.