Powoli wszyscy zaczynają myśleć o świętach. Tegoroczne święta dla wielu z nas inne, niż wszystkie dotychczasowe… Tymczasem Amelka szaleje z zakupami prezentów. Zbieram się w sobie i próbuję dopasować do klimatu rodzinnego. Kupiłam nawet papilotki z motywem ostrokrzewu – bo ta roślina kojarzy się z Bożym Narodzeniem. I tak powstały muffinki marchwiowe z orzechami i pestkami słonecznika. Super słodycz do przerwy kawowej 😊
Muffinki marchwiowe z orzechami
(20 sztuk)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki stołowe kakao
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- 4 średnie sztuki marchewki (400 g)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao, pestki słonecznika, pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
- Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo jest bardzo zwarta.
- Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.