Muffinki marchwiowe z orzechami

Powoli wszyscy zaczynają myśleć o świętach. Tegoroczne święta dla wielu z nas inne, niż wszystkie dotychczasowe… Tymczasem Amelka szaleje z zakupami prezentów. Zbieram się w sobie i próbuję dopasować do klimatu rodzinnego. Kupiłam nawet papilotki z motywem ostrokrzewu – bo ta roślina kojarzy się z Bożym Narodzeniem. I tak powstały muffinki marchwiowe z orzechami i pestkami słonecznika. Super słodycz do przerwy kawowej 😊

Muffinki marchwiowe z orzechami

(20 sztuk)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki stołowe pestek słonecznika
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 4 średnie sztuki marchewki (400 g)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao, pestki słonecznika, pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
  4. Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo jest bardzo zwarta.   
  5. Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz