Schab w sosie sojowym

Obiad dziś w stylu kuchni japońskiej. Schab w sosie sojowym, z imbirem i czosnkiem. W posypce z sezamu białego. Wersja słodko-kwaśna, lekko piekąca. Z dodatkiem warzyw na patelnię. Sprawnie, szybko i bardzo smacznie.

Schab w sosie sojowym

(2 porcje)

Składniki:

  • 250 g schabu bez kości
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 6 łyżek stołowych białego sezamu
  • 300 g warzyw na patelnię

Sos

Składniki:

  • 4 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki wody 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Bazylia – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mięso schabu pokroić w plastry. Plastry w paski grubości około 1 centymetra.
  2. Składniki sosu (sos sojowy, sok z cytryny i wodę) wymieszać dokładnie w słoiczku. Czosnek zmiażdżyć, a imbir posiekać w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać.
  3. Pokrojone mięso zamarynować w sosie na 30 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa. Posypać białym sezamem.
  5. Mięso przełożyć do naczynia i przykryć, żeby gwałtownie nie ostygło.
  6. Na patelni po mięsie usmażyć warzywa na patelnię.
  7. Wyłożyć na talerz.
  8. Udekorować bazylią.

Dodaj komentarz