Obiad dziś w stylu kuchni japońskiej. Schab w sosie sojowym, z imbirem i czosnkiem. W posypce z sezamu białego. Wersja słodko-kwaśna, lekko piekąca. Z dodatkiem warzyw na patelnię. Sprawnie, szybko i bardzo smacznie.
Schab w sosie sojowym
(2 porcje)
Składniki:
- 250 g schabu bez kości
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 6 łyżek stołowych białego sezamu
- 300 g warzyw na patelnię
Sos
Składniki:
- 4 łyżki japońskiego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
Bazylia – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Mięso schabu pokroić w plastry. Plastry w paski grubości około 1 centymetra.
- Składniki sosu (sos sojowy, sok z cytryny i wodę) wymieszać dokładnie w słoiczku. Czosnek zmiażdżyć, a imbir posiekać w drobną kostkę. Dodać do sosu i wymieszać.
- Pokrojone mięso zamarynować w sosie na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki mięsa. Posypać białym sezamem.
- Mięso przełożyć do naczynia i przykryć, żeby gwałtownie nie ostygło.
- Na patelni po mięsie usmażyć warzywa na patelnię.
- Wyłożyć na talerz.
- Udekorować bazylią.