Muffinki kakaowe z marchwią

Muffinki z dużą ilością marchewki ukrytej wewnątrz 😊 Pachnące i bardzo sycące. Mają fajnie chrupiącą skórkę na wierzchu i intensywne kakao w środku. Jedynie niewypałem okazały się papilotki – jedne z droższych na rynku. Pięknie, kolorowo malowane. Ozdobnie wycinane i… super przylegające do babeczki. Za nic w świecie nie dające się od niej oderwać 😊

Muffinki kakaowe z marchwią

(20 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 4 średnie sztuki marchewki (400 g)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao. Wymieszać.
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
  4. Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo jest bardzo zwarta.   
  5. Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz