Muffinki z dużą ilością marchewki ukrytej wewnątrz 😊 Pachnące i bardzo sycące. Mają fajnie chrupiącą skórkę na wierzchu i intensywne kakao w środku. Jedynie niewypałem okazały się papilotki – jedne z droższych na rynku. Pięknie, kolorowo malowane. Ozdobnie wycinane i… super przylegające do babeczki. Za nic w świecie nie dające się od niej oderwać 😊
Muffinki kakaowe z marchwią
(20 sztuk)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju
- 4 średnie sztuki marchewki (400 g)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao. Wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok.
- Do miski z suchymi składnikami dodać jaja, olej. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać startą marchew. Wymieszać.
- Formy sylikonowe wyłożyć papilotkami papierowymi. Uzupełnić każdą z nich masą do ¾ wysokości papilotki. Masę najlepiej nakładać łyżeczką, bo jest bardzo zwarta.
- Wypełnione foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.