Zachciało mi się ciasta z jabłkami. Ale nie takiej typowej szarlotki, tylko czegoś troszkę innego. Ciasto „kruche” przygotowałam z mąki żytniej. Lekko gryzącej. Nie pulchnej. Tylko zwartej i twardej. Bez dodatku tłuszczu. Do tego uduszone jabłka. Trochę wanilii i cynamon. Duuuuuuuużo cynamonu 😊
Szarlotka na żytnim spodzie
(tortownica o średnicy 25 cm)
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (300 g)
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (100 g)
- ¾ szklanki cukru (125 g)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mleka krowiego (160 ml)
- 2 jaja
Nadzienie:
Składniki:
- 6 słodkich jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy (32 g)
Sposób przygotowania:
- Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dolać mleko i rozkłócone jaja. Zarobić energicznie kruche ciasto.
- Podzielić ciasto na 4 części. 3 z nich rozgnieść na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku przez 25 minut.
- Jabłka umyć. Obrać i lekko podprażyć. Niezbyt długo, żeby nie stały się miazgą. Fajnie, gdy w nadzieniu trafiają się kawałki jabłkowej kosteczki. Dodać cukier i cynamon. Wystudzić.
- Jabłkowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch poukładać kawałki ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.