Ciasteczka owsiano-batatowe

Eksperymenty z batatami w pełnym rozkwicie 😉 Jak zacznę je kroić na kanapki, to poczuję się zaniepokojona 😉 Tymczasem kolejna słodycz ze słodkich ziemniaków – ciasteczka z owsem. Dodatek rozdrobnionych płatków uczynił ciasteczka bardziej gruboziarnistymi. Wyraźnie czuć podczas gryzienia gruzełkowatą strukturę. Jest co wziąć na ząb 😉

Ciasteczka owsiano-batatowe

(15 sztuk)

Składniki:

  • 200 g puree z batatów
  • 2 jaja
  • 300 g płatków owsianych 
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 100 g czekolady 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Batata umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zblendować na puree.
  2. Dodać żółtko, rozpuszczone masło. Zblendować.
  3. Płatki owsiane zblendować na mąkę.
  4. Do puree z batatów dodać rozdrobnione płatki, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.
  5. Czekoladę rozbić tłuczkiem. Dodać do masy. Wymieszać.
  6. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią na placuszki.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  8. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz