Eksperymenty z batatami w pełnym rozkwicie 😉 Jak zacznę je kroić na kanapki, to poczuję się zaniepokojona 😉 Tymczasem kolejna słodycz ze słodkich ziemniaków – ciasteczka z owsem. Dodatek rozdrobnionych płatków uczynił ciasteczka bardziej gruboziarnistymi. Wyraźnie czuć podczas gryzienia gruzełkowatą strukturę. Jest co wziąć na ząb 😉
Ciasteczka owsiano-batatowe
(15 sztuk)
Składniki:
- 200 g puree z batatów
- 2 jaja
- 300 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 120 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g czekolady 70% kakao
Sposób przygotowania:
- Batata umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zblendować na puree.
- Dodać żółtko, rozpuszczone masło. Zblendować.
- Płatki owsiane zblendować na mąkę.
- Do puree z batatów dodać rozdrobnione płatki, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.
- Czekoladę rozbić tłuczkiem. Dodać do masy. Wymieszać.
- W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią na placuszki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Wystudzić na kratce.