Gulasz na blogu był już nie raz. Tym razem będzie nieco inaczej, bo z sosem z warzyw. Pomysł podpatrzony w przepisach znanej marki wielofunkcyjnych robotów kuchennych, które to gotują, smażą, rozdrabniają i w ogóle są ach i eh! Ja nie posiadam, więc wykorzystałam to, co mam, czyli patelnię i blender. Podsmażyłam warzywa na maśle i zblendowałam. Doprawiłam tabasco. I tak oto powstał super sos do mięsa. Od dziś w mojej kuchni nie będzie już gulaszu z sosem tylko z pieczarek i cebuli. Mięso będzie zanurzone w miksowanych warzywach. Bo takie jest pyszne!
Gulasz wieprzowy z sosem warzywnym
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– 600 g mięsa z szynki wieprzowej
– 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1 listek laurowy
– 1,5 litra wody
– 1 łyżka oleju
– 1 cebula
– 1 marchewka
– ½ pietruszki
– 20 cm pora
– 1 strąk czerwonej papryki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz, słodka papryka czerwona, tabasco – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso z szynki pokroić w drobną kosteczkę.
- W garnku zagotować wodę z listkiem, zielem, pieprzem i solą. Pogotować 15 minut, żeby przyprawy dały bulionowi smak.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucać partiami mięso do obsmażenia. Zarumienione przekładać do garnka z bulionem. Ustawić na małym ogniu i dusić.
- Cebulę obrać. Pokroić w piórka.
- Marchew umyć i obrać, pokroić w cienkie krążki.
- Pietruszkę umyć, obrać i pokroić w krążki, takiej wielkości, jak marchewki.
- Pora umyć i posiekać w krążki.
- Paprykę umyć i pokroić w paski.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelnię po cebuli włożyć masło, rozgrzać. Na rozgrzane wrzucać kolejno: cebulę, marchew, pietruszkę, pora, paprykę i czosnek. Dusić do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, zblendować je na jednolity sos.
- Gorący sos dołożyć do mięsa. Doprawić do smaku przyprawami: solą, pieprzem czerwoną papryką, tabasco. Całość dusić do miękkości mięsa. Około godziny powinno wystarczyć. Jeśli płynu wydaje się za mało, to dolać wody, żeby się nie przypaliło. Jeśli płynu wydaje się zbyt dużo, dusić bez przykrycia, żeby zredukować ilość sosu.
- Podawać z ryżem.